BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »

Tuesday, 25 May 2010

4 Perkara Dalam Perjalanan

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


Terdapat 4 perkara yang sering berlaku di dalam kehidupan kita, samada di sedari atau pun tidak. 4 perkara ini kadang-kadang dipeduli, kadang -kadang buat tak kisah sedang itulah perkara-perkara yang membawa kita berjalan menuju Allah.Telah bersabda Nabi Muhamad SAW yang maksudnya:" Ada empat perkara yang berharga dalam diri manusia dan dia boleh hilang dengan empat perkara juga.Adapun yang berharga itu ialah Akal, Agama, Malu dan Amal soleh. Maka;


1. Akal boleh hilang disebabkan marah.

2. Agama boleh hilang disebabkan dengki.

3. Malu boleh hilang disebabkan tamak.

4. Amal soleh boleh hilang dan terhapus disebabkan suka menceritakan keburukan orang lain.Manusia akan menghadapi empat penarikan antaranya:-1. Malaikat pencabut nyawa akan menarik rohnya.

2. Para ahli waris akan menarik hartanya.

3. Ulat akan menarik tubuhnya.

4. Orang yang dimusuhi @ dianiayai akan menarik amalnya di hari kiamat ."Dari Ali r.a yang bermaksud: Sesungguhnya amalan yang paling sulit adalah empat macam:1. Memberi maaf pada waktu marah.

2. Suka memberi pada waktu susah.

3. Menjauhi yang haram pada waktu sunyi.

4. Mengatakan yang hak kepada orang yang ditakuti atau kepada orang yang diharapkan sesuatu darinya.Dari Hatim Al-Asom yang bermaksud: Empat perkara yang hanya diketahui oleh empat jenis orang akan nilainya iaitu:1. Nilai masa muda hanya diketahui oleh orang tua-tua @ orang lama.

2. Nilai kedamaian hanya diketahui oleh orang yang pernah ditimpa bencana@musibah.

3. Nilai kesihatan hanya diketahui oleh orang-orang sakit.

4. Nilai kehidupan hanya diketahui oleh orang-orang yang telah mati.Begitulah 4 perkara yang jika kita lalai, akan merosakkan perjalanan kita menuju Allah SWT. Maka berhati-hati, beringat-ingat dan berpesan-pesanlah dengan kebenaran dan kesabaran sesama kita. Tidak perlu kita pertikaikan adakah pesanan -pesanan dari sahabat atau teguran dari sesiapapun itu ikhlas atau tidak. Ketulusan dan keikhlasan adalah di dalam penilaian Allah SWT sahaja. Itu hak Allah yang akan diberikan atau diperlihatkan semasa di akhirat nanti.
Wallahuaklamubissawab
Aku hidup dalam kenangan,
Imbauan rindu sering bertandang,
Sumber kekuatan di akan datang.0 comments: