BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »

Friday, 23 July 2010

Kenapa kita tidak mampu mengubah orang lain?

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Mahu negara berubah, mahu orang berubah, bercita-cita mahu ubah pekerja, tetapi malangnya anak, adik beradik suami atau isteri masih tidak mampu diubah.Kenapa kita tidak mampu mengubah orang lain?


Antara sebabnya, kita tidak pernah bersungguh-sungguh untuk mengubah diri sendiri. Rahsia mengubah orang adalah dengan mengubah diri sendiri.


Betapa besar pun hasrat untuk mengubah orang lain sekiranya kita tidak mula daripada diri sendiri tidak berkesan.


Kadangkala hasrat mengubah orang lain akan menjadi bahan ketawa. Orang di sekeliling akan menyaksikan cakap kita itu tidak serupa bikin dengan apa yang kita laungkan.(Diri sendirilah ni )


Elok juga difikirkan perbandingan ini, kalau hendak membina rumah apalah ertinya memikirkan dinding, pintu dan atap sekiranya tapak tidak dibina.


"Mulakan dengan dirimu," kata pepatah Arab. Inilah kunci orang yang berjaya. Berani mengejek itu mudah, berani berhujah itu mudah, tetapi tidak ramai orang yang berani melihat kekurangan diri sendiri. Ramai orang berani melihat kekurangan orang lain, tetapi jarang sekali membincangkan kelemahan diri sendiri.


Sebenarnya apabila kita mengubah diri dengan penuh sedar sudah pasti ia dapat mengubah orang lain. Walaupun tidak sepatah kata kita ucapkan untuk ubah orang lain, perbuatan yang berubah itu menjadi ucapan yang sangat bererti bagi orang lain.


Pengaruh daripada kegigihan mengubah diri tidak akan dirasakan. Tetapi percayalah ia akan membekas dalam minda orang lain. Makin lama orang akan simpati dan terdorong untuk turut sama berubah.Lantas bagaimana kaedah mengubah diri dan orang lain?

Pertama: Mulalah dengan mengubah diri sendiri. Mana mungkin kita mahu mengajak orang berubah sedangkan diri kita masih di takuk lama. Jadilah seperti `ketam mengajar anak berjalan betul' nanti cakap tidak serupa bikin.Kedua: Mulakan dengan melakukan perkara yang kecil. Perkara kecil jika dilazimi akan membantu dan memudahkan untuk melakukan yang besar. Sikit-sikit lama-lama jadi bukit. Perkara yang kecil jika sering diabaikan nanti berjangkit, yang besar pun akan mudah diingkari. Banjir besar dimulakan dengan titik hujan yang kecil.


Ketiga: Mulakan sekarang. Jangan bertangguh lagi. Semakin bertangguh semakin melarat. Masalah yang kecil akan jadi lebih besar jika terus dibiarkan.


Keempat: Paksa diri dengan sepenuh hati. Nafsu jika tidak dipaksa nanti jadi degil.Kelima: Belajar menghukum diri sendiri. Kalangan sahabat pernah menghukum diri dengan berpuasa kerana mengumpat.


Keenam: Kena ulangi kebaikan sehingga sebati dengan diri.


Ini adalah peringatan khas ditujukan untuk diri sendiri yang selalu lupa dan hanya pandai berkata-kata. Sebab itu, kenapa ummi tidak berjaya mengubah diri orang lain kerana diri sendiri pun masih ditakuk lama. Ya Allah permudahkan urusan diriku ini.

Aku hidup dalam kenangan,
Imbauan rindu sering bertandang,
Sumber kekuatan di akan datang.
1 comments:

untukmuhawa said...

Pinjam gambar satu!